Wat kunnen we?

Bitumen dakbedekking kennen we ook als roofing of dakleer. Het wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar kan in principe ook op een licht hellend dak geplaatst worden. Het is een materiaal dat vervaardigd wordt uit aardolie. Door de toevoeging van gemodificeerde bitumen bij de productie is de kwaliteit van dakbedekking in bitumen, ten opzichte van vroeger, gevoelig verbeterd. De dakbedekking heeft tegenwoordig betere fysische eigenschappen (elastischer), gaat langer mee en is ook beter bestand tegen temperatuurschommelingen. De verwachte levensduur is gemiddeld 20 – 30 jaar, echter is dit wel sterk afhankelijk van het merk, onderhoud en de verwerkingswijze van de dakdekker.

Een POCB-compound (Polyolefine Copolymerisaat Bitumen) is versterkt met glasvezel en polyester. Die combinatie resulteert in een ijzersterk, beloopbaar, flexibel en zeer stabiel éénlaags dakbedekking systeem dat UV- en weerbestendig is. Door de geringe laagdikte is het gebruik aan grondstoffen per m² minimaal. Door de combinatie van laagdikte, sterkte en flexibiliteit laat het zich heel goed in details verwerken. Een lange levensduur van gemiddeld 30 jaar in combinatie met een snelle verwerking zorgt ervoor dat de hogere aanschafprijs per m² snel terug te verdienen is.

EPDM is een populair product wat een enorme elasticiteit (400%) en sterkte heeft waardoor het een extra lange levensduur heeft. De kwaliteit van het materiaal brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo wordt het verwerkt in grote membranen waardoor er veel minder naden zullen zijn, wat ervoor zorgt dat het geen zwakke plekken ontwikkelt. Een dak wordt voortdurend blootgesteld aan pittige weersomstandigheden in zowel warme als koude temperaturen. EPDM droogt niet uit waardoor het niet scheurt. Ook heeft u hier weinig onderhoud aan. Door de sterkte van het materiaal volstaat het dat u jaarlijks uw dakgoot en waterafvoer schoonmaakt. Hierdoor zal uw dak ruim 40 jaar meegaan en zal u er amper omkijken naar hebben. EPDM heeft ook voor het milieu een flink aantal voordelen. Door de lange bewezen levensduur staat u minder snel voor de keuze om uw dak te vernieuwen.

Een PVC dakbedekking bestaat uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Het materiaal heeft de vorm van een membraan en wordt voornamelijk toegepast op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad. PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen zoals bitumen of polystyreen. PVC dakbedekking is thermoplastisch door de toevoeging van weekmakers (en UV-stabilisatoren). Door de soepelheid van het materiaal kan de dakbedekking uitzetten en krimpen bij  temperatuurschommelingen. Omdat het materiaal licht is, maar toch sterk, belast de dakbedekking de dakconstructie aanzienlijk minder dan andere type dakbedekking. De levensduur van PVC dakbedekking is sterk afhankelijk van de dikte van de folie. Hoe dikker de folie, hoe langer het materiaal mee gaat. De gemiddelde levensduur ligt tussen de 20 – 30 jaar.

TPO (Thermoplastische Poly Olefine) is een kunststof folie die gebruikt wordt voor het afwerken van platte daken. TPO is enerzijds lasbaar zoals PVC en heeft anderzijds de elasticiteit van EPDM. TPO is dus een hybride dakbedekking met meerdere voordelen. Deze folie lijkt op het oog erg veel op PVC, maar de chemische structuur is totaal verschillend. Zo bevat TPO, in tegenstelling tot PVC, geen weekmakers en behoudt de folie gedurende de levensduur zijn elasticiteit. De verwachte levensduur is minimaal 30 jaar.

Dakdetails brandveilig en waterdicht inwerken is belangrijk en noodzakelijk volgens de NEN 6050 (brandveilig werken). Dat gaat eenvoudig met vloeibare waterdichting. Met vloeibare kunstharsen kunt u de levensduur van een ouder dak verlengen. Zo bespaart u op sloopkosten en op het afvoeren van de oude dakbedekking. Vloeibare waterdichting is ontzettend veelzijdig en wordt bij uiteenlopende projecten ingezet. Er bestaat tevens een breed assortiment aan vloeibare kunstharsen en toebehoren, zoals primers, membraanharsen met bijbehorende vliezen en finishlagen. Welke vloeibare waterdichting het beste is, is afhankelijk van de onderliggende (dak)constructie, het gebruik en de toepassing. Bovendien kunt u kiezen uit vloeibare kunstharsen (coating) op basis van PMMA, PU en PU-BITUMEN. Daarmee kunt u snel en eenvoudig een terras, balkon, parkeerdek of (dak)details waterdicht afwerken.

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten of gras. Een groendak biedt een absolute meerwaarde voor elk architecturaal project en zorgt voor een groener stadsbeeld. Een groendak is niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt bovendien ook heel wat andere voordelen. In sommige gemeentes kan je zelfs een premie krijgen om een groendak aan te leggen. Er zijn verschillende soorten groendaken. Intensieve groendaken of daktuinen bestaan net zoals gewone tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Daardoor is een extensief groendak gemakkelijk te onderhouden. Het grootste voordeel van groendaken is dat ze neerslag voor een groot deel opvangen op het dak en deze neerslag daarna via verdamping weer afgeven, waardoor de kans op overstroming verkleint. Van al het water dat op een groendak terecht komt, zal uiteindelijk slechts de helft in de riolering belanden.

Werken op hoogte komt in veel verschillende vormen voor. Op nagenoeg elk pand in Nederland worden werkzaamheden op hoogte uitgevoerd. Zo zijn er oplossingen voor veilig werken op platte en hellende daken. We maken onderscheid tussen horizontale en verticale valbeveiliging. Of de werkzaamheden op hoogte nu wekelijks, maandelijks of jaarlijks gebeurt, het moet altijd veilig gebeuren. Zodra er zich situaties voordoen waarbij er zonder persoonlijke beschermingsmiddelen niet veilig gewerkt kan worden, moeten er maatregelen worden getroffen. Maatregelen in de vorm van valbeveiliging. Dit wordt ingezet om de werkzaamheden op hoogte veilig uit te voeren. Denk hierbij aan werkzaamheden als het maken of repareren van een dak. Het algemeen onderhouden van een dak, groendak of bliksembeveiliging. Naast dat wij als dakdekker gebruik maken van de valbeveiliging zijn er ook verschillende installateurs die er gebruik van maken.